Zasićene ili trans masti

Kada slijedite plan zdrave prehrane, trebalo bi da jedete manje od 10 odsto dnevnih kalorija koje se temelje na zasićenim mastima, koje se prirodno nalaze u pojedinim namirnicama životinjskog i biljnog porijekla. Ograničite unos trans masti ograničavanjem hrane koja ih sadrži u velikim količinama.

Zasićene masnoće se nalaze u masnim komadima mesa, peradi s kožom, mliječnim proizvodima, maslacu, kokosovom i palminom ulju.
Trans masti se nalaze u velikim količinama u hrani s djelimično hidrogenizovanim uljima, kao što su neki deserti, mikrovalni kokice, zamrznuta pizza, margarin i kremovi.

Kako da ograničite unos zasićenih masti i trans masti:

Čitajte deklaracije na prehrambenim proizvodima i zamijenite hranu bogatu zasićenim mastima sa niskomasnim proizvodima životinjskog porijekla ili biljnim uljima, kao što su maslinovo ulje ili ulje repice, umjesto maslaca. Hranu koja sadrži veću količinu zasićenih masti, kao što su masno meso i punomasni mliječni proizvodi, treba ograničiti.
Pored toga, odaberite hranu koja ne sadrži trans masti. Konzumiranje trans masti povećava rizik od koronarne srčane bolesti putem povećanja nivoa lošeg LDL holesterola i snižavanja nivoa dobroh HDL holesterola. Neke trans masti prirodno se pojavljuju u mliječnim proizvodima i mesu, u vrlo malim količinama. Hrana koja sadrži ove vrlo niske razine prirodnih trans masti ne treba ukloniti iz prehrane jer imaju druge važne hranjive tvari.

Dodani šećeri
Plan zdrave prehrane podrazumijeva i ograničen unos šećera. Budući da dodani šećeri ne daju bitne hranjive tvari i isključivo predstavljaju prekomijerne kalorije, njihovo ograničavanje može vam pomoći u održavanju zdravog organizma, odaberete hranu bogatu hranjivim tvarima i ostanite unutar dnevne kalorijske granice.

Neka hrana, poput voća, sadrži prirodne šećere. Dodani šećeri se ne pojavljuju prirodno u hrani, već se koriste za zaslađivanje hrane i pića. Neki primjeri dodanih šećera uključuju smeđi šećer, kukuruzni sirup, dekstrozu, fruktozu, glukozu, visoko fruktozni kukuruzni sirup, sirovi šećer i saharozu.

Zaslađeni pića, grickalice i slatkiši glavni su izvori dodanih šećera. Zaslađena piića čine oko polovine svih dodanih šećera koji se konzumiraju. Slijede primjeri hrane i pića s dodanim šećerima.

Slatko piće uključuje bezalkoholna pića, kao što su gazirani i voćni napici, zaslađena kafa i čaj, energetska pića, alkoholna pića i aromatizovana voda.
Grickalice i slastice, deserti kao što su kolači, pite, keksići, krofne, takođe sadrže dodatne šećere; Ista je stvar sa mliječnim desertima kao što su sladoled, zamrznuti deserti i puding; bombone, marmelade, sirupi i slatki prelijevi.

Da biste smanjili količinu dodanih šećera u prehrani:

Izaberite nezaslađene namirnice ili voće.
Izaberite pića bez dodanog šećera kao što je voda, bezmasno mlijeko ili sa malo masnoće; sokove sa 100% udjelom voća ili povrća.
Ograničite unos zaslađenih napitaka, grickalica i deserta, tako što ćete da ih jedete rjeđe i u manjim količinama.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Copyright by BHSrce 2017. All rights reserved.